Svátek má:
Přemysl
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart
Regiony
Hygienici nepolevují v kontrolách stravovacích zařízení

Od začátku roku proběhlo ve Středočeském kraji 440 kontrol souvisejících s veřejným stravováním.
Ilustrační foto
17. dubna 2025 - 12:30
Ani ve středních Čechách nepolevují hygienici v kontrolách stravovacích zařízení. Těch od začátku roku provedli 440, přičemž nejvyšší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení. Za zjištěné nedostatky byly pak uloženy pokuty v celkové výši 269 500 Kč s tím, že v 82 dalších případech hygienici odhalená drobná pochybení na místě vyřešili domluvou.
Nezanedbatelný počet kontrol (67, tedy téměř 15 %) je prováděn na základě podnětů spotřebitelů poukazujících na hygienické nedostatky (nejčastěji na zdravotní obtíže po konzumaci pokrmů, osobní a provozní hygienu) v provozovnách společného stravování. Za první čtvrtletí bylo v této souvislosti provozovatelům uloženo celkem 9 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad, spočívajících například v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (2 x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh - např. s prošlým datem spotřeby nebo vykazující senzorické změny (dohromady 4 x) a také v pozastavení výkonu činnosti (3 x). Plnění nařízených opatření je pak hygieniky ověřováno opakovanými kontrolami.
K 31. 3. bylo rovněž provedeno 274 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a u 26 z nich (tedy cca 9 %) hygienici shledali nedostatky.
Další důležitou oblastí, na kterou se kontroly v prvním čtvrtletí roku 2025 zaměřovaly, byly povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials). Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být nesmazatelně označeny symbolem vhodnosti pro styk s potravinami (pohárku s vidličkou). V této souvislosti bylo provedeno 360 kontrol a závady byly zjištěny v 7 případech.
Nezanedbatelný počet kontrol (67, tedy téměř 15 %) je prováděn na základě podnětů spotřebitelů poukazujících na hygienické nedostatky (nejčastěji na zdravotní obtíže po konzumaci pokrmů, osobní a provozní hygienu) v provozovnách společného stravování. Za první čtvrtletí bylo v této souvislosti provozovatelům uloženo celkem 9 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad, spočívajících například v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (2 x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh - např. s prošlým datem spotřeby nebo vykazující senzorické změny (dohromady 4 x) a také v pozastavení výkonu činnosti (3 x). Plnění nařízených opatření je pak hygieniky ověřováno opakovanými kontrolami.
K 31. 3. bylo rovněž provedeno 274 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a u 26 z nich (tedy cca 9 %) hygienici shledali nedostatky.
Další důležitou oblastí, na kterou se kontroly v prvním čtvrtletí roku 2025 zaměřovaly, byly povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials). Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být nesmazatelně označeny symbolem vhodnosti pro styk s potravinami (pohárku s vidličkou). V této souvislosti bylo provedeno 360 kontrol a závady byly zjištěny v 7 případech.
Plné znění Zprávy o činnosti odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje je k dispozici na stránkách KHS.
Stredoceskenovinky.cz informovala Dana Šalamunová, MBA, tisková mluvčí, Krajské hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze.
(stredoceskenovinky.cz foto:arch.khs)
Nejčtenější
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart